Team BeFIT, nog niet verslten

Samen Antiek maar (nog) niet versleten gaan we de uitdaging weer aan om non stop 32 uur door het schitterende meedogenloze Harz gebergte te racen.

harz

De uitdaging begint onderweg al, ter hoogte van Hannover zit alles muurvast, op het moment dat onze bijrijder Tom Tom (lekker makkelijk nog geen kaartlezen) het advies geeft om een andere route te nemen (tijdwinst 145 min.??) staan onze Fit strijders Niels en Guido naast ons, even zwaaien en de snelweg af, de eerste tik is uitgedeeld. Of niet!! na ongeveer 2 km. staan we helemaal vast.

Uiteindelijk staan komen we 2 uur later dan gepland op de plek van bestemming aan en ja hoor onze vrienden zitten al voor hun tentje, even een tik terug.
Na de gebruikelijke rituelen, begroeten van o.a. Harm en Elwin altijd gezellig, pasta eten, tent opzetten, rugzak gereed maken( shit lekke waterzak ), briefing etc. etc. zijn we tot middernacht bezig met het uitzetten van de route die we willen gaan volgen.
Snel nog een paar uurtjes pitten, 03.00 uur eruit, na wat hectische momenten klinkt om 04.00 uur het startschot.

roadbookharz

Roadbook harz 2015

Vanuit niets met een 100 man/vrouw de berg op, hoezo warming up, en van dat rustig starten want we moeten nog even komt ook niets van terecht.
De groep wordt steeds meer een uitgerekt lint, na 5 km. komen we aan bij de fiets voor een kleine 30 km. ATB en.

harz-mtb-gert

Zonder noemenswaardige problemen vinden we de CPís (checkpoint), via een 8 km heksen pad langs diverse watervalletjes bereiken we TA 1, het is inmiddels weer licht geworden wat gezien de kwaliteit van onze ogen een behoorlijk voordeel is.
Wat die ogen betreft die vallen bij Ries regelmatig dicht, zijn gevecht tegen de slaap bereikt zijn hoogte punt als ik even 10 sec. willy in de wind hang, draai me om en Ries staat op zijn fiets in diepe slaap en niet omvallen wat een acrobaat.
Op TA1 moeten we de verplichte uitrusting tonen, (niet voor elkaar krijg je een penalty aftrek CP) dit gaat prima totdat ze handschoenen willen zien, ik zeg die heb ik aan, deze voldeden niet want er zitten geen vingers aan ? na wat heen en weer gesteggel, voorstel om vingers te maken van duct tape, sokken om je handen en nog wat andere creatieve oplossingen gaan we maar op weg .

harz-mtb-gert-en-ries

De fietsen worden aan de kant gezet en we beginnen aan een loop etappe van een kleine 50 km, dit wordt een prachtige tocht van een 9 uur, onderweg komen we Harm en Elwin nog tegen met de gouden tip om op de top een kom soep te scoren, op de plek van ga ik naar binnen, hier zit nog een team aan de soep, de kachel loeit er op los, gezelligheid ten top kijk door het raam en zie dat de luiken van Ries topzwaar zijn, als we hier gaan zitten komt het niet goed dus snel weer in de benen weg van al die warmte en gezelligheid, tegen 18.00 uur komen we zaterdag avond weer aan bij het wisselpunt, om vervolgens weer op de fiets te springen voor een 12km naar TA2 voor de kano etappe.

harz-kano

Doel is om nog een uur te profiteren van het daglicht, voor het vinden van de CPs , in de stromende regen komen we aan op de TA, mijn voorraad eten is geheel op (is nog niet eerder voorgekomen), maar we mogen onze gear bag plunderen (kleine tas die we van te voren mochten inleveren met reserve eten en drinken). Na een overheerlijk broodje worst en een beker bouillon besluiten we toch eerst te gaan kanoŽn omdat we nog een 20 minuten moeten lopen voordat we het water op kunnen.
Op het water begint het serieus te regenen, dit houd je wel uit je slaap (positief denken). Het varen is heerlijk voor de benen die krijgen voor het eerst sinds 16 uur rust. Het is inmiddels donker geworden met de gevonden CPs op zak komen we weer aan op de TA, we starten meteen met de Run & Bike om in ieder geval 1 CP te halen en niet in tijdnood te komen om de deadlines te halen, dit lukt.
Nu eindelijk los op de gear bag om de voedsel en drankvoorraad (lijkt wel een feestje) aan te vullen.

Her en der zit een verdwaasde racer verpakt in het folie te bibberen, de verdwenen energie aan te vullen (later blijkt dat er op dit punt diverse teams zijn uitgevallen).
Weer op de fiets voor een korte rit naar de volgende TA3, bovenop arriveren we bij een skilift, hier komen we Guido en Niels tegen.
Niels zit er behoorlijk doorheen, kwam net voor de race terug van zijn huwelijksreis en ja dan mag je blij zijn dat je nog kunt lopen ? hij krijgt een slaap/rust plek aangeboden op de wc, proberen warm te worden eten etc. om weer de motivatie te vinden om met de volgende etappe te starten.

Ries en ik starten met de foto oriŽntering, het liefdesbankenpad volgen, nog even opgelopen met Guido en Niels, wat officieel niet mag maar een team in Ďínoodíí (Niels kwam weer langzaam tot leven) mag je ook niet alleen laten, dus starten we samen om na een tijdje weer op te splitsen.

harz-mist

Alle punten worden gevonden, nu even een kort rust/slaap moment, na een half uur springen we weer op de fiets naar TA 4 , we moeten wat CPís skippen om de deadlines te halen, in een record tempo (bergafwaarts) pakken we de geplande CPs .
Het laatste stuk is weer een heftige fiets duw helling, denk je er te zijn moet je nog de aanwezige toren beklimmen voor de coŲrdinaten van de City oriŽntering. Zodra deze zijn overgenomen op onze kaart kunnen we beginnen met de laatste loop etappe 4 km. steil naar beneden om in de oude stad de punten te vinden, 4 van de 5 worden binnen gehaald. Ries is na de power nap weer helemaal tot leven gekomen en het lopen gaat hem met name naar boven erg goed af.
Ik maak me nog zorgen om de tijd gezien we de berg ook weer op moeten, de laatste energie uit het lichaam en met name de benen persen. Rest nog een steile afdaling naar de finish, na een 32 uur hebben we de missie weer volbracht.

harz-finish

De organisatie en vrijwilligers hebben er weer een geweldig uitdagend avontuur van gemaakt in een fantastische gebied, dank daarvoor, en bij de volgende editie van the Harz adventure race zullen we er zeker weer bij zijn .

Sportieve Groet Ries en Gert team BeFit