We schrijven 11 februari 2007; in Gendringen regent het en er staat een venijnige wind, uiteraard vanuit de verkeerde hoek. Van alle hoeken van het land en daarbuiten zijn de toppers onder de survivalaars samengekomen voor het NK TSC. De competitielopers uit het Top Survival Circuit worden vergezeld van toppers uit de RUC competitie, want het is een open NK. Fit wordt vertegenwoordigd door Ries, Janco, Alex en ondergetekende. Maar voor de overige wedstrijd en recreanten categoriƫn hebben zich ook vele Fitters aangemeld.

Het startschot wordt gegeven door Ben Hooglugt, de zeer enthousiaste voorzitter van de survivalbond. Met een boomstam op de schouder lopen we het eerste stuk over het asfalt richting Engbergen, alwaar ons een apehang wacht. De boomstam blijft achter en wij gaan verder. Na enkele swingovers, opnieuw een apehang en we gaan weer verder het bos uit.

Onderwijl blijft het maar regenen en nu we Engbergen verlaten merken we ook de vervelende wind op. Ik ben er op gekleed, maar zie anderen met slecht een dun thermoshirtje onder het wedstrijdshirt, wat mij toch wel behoorlijk koud lijkt. De nattigheid van de regen is echter niet koud genoeg. Na een stukje door de weilanden te hebben gedraafd mogen we bij een brugklim de temperatuur van de AA-strang testen; het kan dus nog kouder…

Wat ik altijd zeer waardeer is het kajakken tijdens een survivalrun en gelukkig delen ze die mening bij de organisatie van Gendringen ook! Na een aantal swingover en apehang varianten, enkele waterdoorwadingen en een mooie dakhindernis komen we op het erf van de voorzitter, waar ons een prachtige combinatiehindernis wacht. Je zou maar zo’n mooie hindernisbaan in je tuin hebben; Herbert Rougoor die heeft dat dus!!! Als bij zoveel hindernissen, waar het net even wat moeilijker wordt, verzamelen de deelnemers zich en kijken eerst de kat uit de boom voordat ze beginnen aan de combi. Daar word ik wel vrolijk van, want ik duik er in en ga er door en vandoor. Mooi weer een paar TSC’ers gepasseerd (ik liep tot dan toe vrij achteraan).

Na deze mooie combi, mochten weer een paar keer het water oversteken, uiteraard met een apehang, maar ook weer terug wadend tot borsthoogte door het water. Het lijkt alsof je door duizenden naalden wordt geprikt, een accupuncturist kan daar niet tegen op! Via een wateroversteken over een wankele boomstambrug komen we bij een aantal omgewaaide populieren. Deze bomen zijn met wortels en grond omgewaaid, wat een bijzondere hindernis oplevert (erover heen, en aan de andere kant door een sloot met koud water; niet moeilijk, maar wel een mooi gezicht). Dan weer door de weilanden naar de volgende hindernissen: diverse touwen en netten in de bomen. Waaronder het Jochem spinsel, een combinatiehindernis, ontsproten uit het brein van Jochem Bruggink, de latere Nederlands Kampioen.

Ik heb al verschillende apehangen opgenoemd, in allerlei soorten en maten, maar de maisakkers dan? Die waren er ook en met name in het tweede deel van de run! Vele kilometers over de akkers, waarbij ook nog een ronde slepen met de boomstam. Het slopende lopen over de akkers werd onderbroken door het boogschieten en de altijd weer spectaculaire toggle. Daarna de (lange) apehang over de Oude IJssel en vervolgens opnieuw apehangen over de Oude IJssel.

Het laatste stukje naar de finish ging de boomstam weer mee. Ik koos een mooi berkenstammetje, waar ik bij het hakken veel profijt van had: ik ben er twee voorbij gegaan. Via de mooie eindhindernis eindigde ik in ongeveer 3 uur en een kwartier, niet genoeg om Nederlands Kampioen te worden, maar wel om nog een aantal deelnemers achter mij te houden.

Jochem Bruggink werd Nederlands Kampioen bij de heren en Ytsje van der Burg werd Nederlands Kampioene bij de dames. Via de volgende link zijn alle uitslagen te vinden: http://www.survivalgendringen.nl/pages/uitslagen07/index.htm