Voor het derde jaar op rij hebben we met onze jeugd een survival kamp gehouden. Het eerste weekeinde in Juli zijn we naar de omgeving van Wanneperveen getrokken om te kamperen en te survivallen op het terrein van vereniging ‘de Zeilpunter’ aan de Belterwijde. Vrijdagavond begon al goed: nadat de slaapplaatsen waren ingericht moest hout worden gekloofd om mee te nemen voor het eerste onderdeel, een mini-survival run om de omgeving te verkennen. Bij terugkomst was het kampvuur al opgestart door de ouders. Met zelfgebakken knakworst broodjes en marshmallows werd de avond afgesloten.

Zaterdag blies toeterman Nils om 7 uur iedereen uit zijn bed, al waren de vogels in de omgeving al veel eerder gestart met hun concert. Na een ontbijt in de zon trok het gezelschap per fiets naar het terrein van trainingsgroep Vollenhove. Trainster Jenneke had voor ons een mooi schema uitgedacht. Met een kaartje van het omliggende park en de woonwijk moesten vanuit het trainingsterrein hardlopend checkpoints (cp’s voor kenners) worden gezocht, bij terugkomst mocht een hindernis worden beklommen. Ondanks de warme zon is hard gewerkt om alle 10 cp’s te bemachtigen. Vervolgens gingen we per fiets naar het volgende onderdeel, de lunch. Chef de Cuisine Mirjam had kipshoarma klaarstaan en deze vond gretig aftrek. Na de lunch zijn de jeugdleden in groepjes ingedeeld. De groepen werden met touw vakkundig aan een balk gebonden voor een ‘chaingang’ looprondje door het waterloopbos. Samenwerking is dan het motto en de jonge meiden wisten dit parcours als snelste af te leggen.

Om weer terug te komen naar de Belterwijde moest per fiets een fotospeurtocht van 20 km worden afgelegd. Omdat een aantal fietsers er geen genoeg van kon krijgen hebben zij het parcours zelfs verlengd (of hadden ze echt per ongeluk verkeerd gefietst?). Gelukkig is onderweg gestopt voor een ijsje om enige verkoeling te krijgen. Ondertussen hadden enkele ouders gezorgd dat 5 zeilpunters klaar lagen voor het laatste deel van het dagprogramma, terug zeilen naar het kampeerterrein. Al zeilend en zwemmend kwam bijna iedereen zelfstandig terug op de basis waarna het avondeten alweer gereed stond. Twee bootjes kwamen aan lager wal terecht en zijn met de motorboot ‘gered’. De pasta vloog vervolgens de pan uit na een dag hard werken. De dag werd afgesloten met een spelletje vlaggenroof. Daarna werd het kampvuur opgestart en de marshmallows smaakten weer heerlijk.

Zondag mocht er worden uitgeslapen tot wel 8 uur. Na wederom een ontbijt in de stralende zon zijn we naar Giethoorn getrokken voor een kanotocht. Heen midden door het fraaie dorp en terug over de plas, waarbij nog een tussenstop is gehouden om te kunnen zwemmen. Terug op het kampeerterrein was er nog een survival parcours uitgezet. Voor de nieuwe jeugd was dit de eerste kennismaking met een run door water en (veel!) modder. Gelukkig was de Belterwijde wat minder modderig en is iedereen (een beetje) schoner uit het water gekomen.

Na de prijsuitreiking was het weekend toch echt afgelopen en vertrok iedereen huiswaarts. We mogen onze organisatoren Nils, Erik en Mirjam bedanken voor een schitterend weekend waarbij ze zelfs de weergoden hebben weten te stimuleren. Alle 24 aanwezige jeugdleden hebben een super weekend beleefd.

door Mark van Zeijl