Al tijdens de kerstdagen speelde de suvivalrun van Beltrum een belangrijke rol in ons gezinsleven. Waar iedereen het lied “laat de bel, laat de trom, laat de bel trom horen, Christus is geboren” zong, lalde ik er met een bibberende bas door heen “..laat de beltrum horen…” daarmee een ietwat verwrongen glimlach van schoonmoeder oogstend. Verder bij het kluiven aan de kalkoen ook steevast die troostrijke gedachte…ik ben reserves aan het opbouwen, voor Beltrum.

De run dit jaar stond in het teken van de male-bonding. Terwijl we elkaar lekker insmeerden met vaseline, keken we nog snel even de laatste artikeltjes door in de Winq. Zo bleek Italië geen homokunst te blieven, nee dan Beltrum: Het prachtige kunstwerk in Beltrum waar een aantal hazen over de rug van nietsvermoedende schildpadden de paradox van de tijd doorbreken gestold in brons, deed menig mannenhart sneller kloppen. Dit alles smaakvol begeleid door een leger van trekzakspelers op klompen in de heerlijk verwarmde tent op het Mariaplein. Heel Beltrum lijkt ingericht voor survival met als trots pronkstuk het bejaardentehuis waar vriendelijke oma’s en opa’s ons toewuifden vanachter het dubbele glas en de kamerplanten.

Vier mannen zwoegden door het vlakke land, soms leek het op modderworstelen, er waren stevige omhelzingen, er werd geknuffeld en gegrapt. We bezochten donkere bosjes waar je geheel aan het zicht van de toeschouwers onttrokken was. We bereikten samen hoogtepunten, sjorden en trokken dat het een lieve lust was en bereikten wat we beoogd hadden: een behouden terugkomst op het dorpsplein met een klein oranje bandje om onze polsen, maar diep vanbinnen verrijkt met een band die geen enkele jurylid, zelfs niet met de grootste schaar uit de Achterhoek, ons had kunnen ontnemen: de band die tussen ons gegroeid was.

Tot slot namen wij een warm bad en zongen samen het heerlijke lied:

Wie is de held van de dag, Biotex
Slaat een geweldige slag, Biotex
Wij lagen rustig op bed, maar wie heeft ons gered: (retteke tet)
Biotex, Biotex, onze Biotex

(Luister hier naar het gezang van onze helden: biotex.mp3)
Aalt