Als voorbereiding op de survivalrun in het roemruchte Steenbergen reisden we af naar het pittoreske Coccaglio, nabij de Italiaanse Alpen. Andere Fitters kozen voor de estafetterun van Den Helder naar Maastricht of misschien wel voor de run in Wesepe, maar ik koos voor de Alpen om alvast een beetje te wennen aan de hoogte in de Brabantse “steenbergen”. De reis naar Italië was al een survival op zich: sneeuw, hagel en wind teisterden het verkeer.

Coccaglio ligt aan de voet van een heuvelrug (Monte Orfano), een voorloper van de Alpen. Deze heuvelrug kenmerkt zich door zeer steile paden en prachtige vergezichten. Ook loopt er een trimparcours naar boven, waarvan de aanwijsborden splinternieuw zijn, maar de onderdelen die erbij horen veelal ontbreken of versleten zijn. Dit trimparcours maakt onderdeel uit van mijn trainingsparcours, ook omdat de rekstokken en ringen nog wel in goede staat zijn. Over zeer korte afstand wordt een hoogteverschil van 300 meter overbrugd, waarna we de kam van de heuvelrug volgen. Aan de zuidkant kijken we uit over de Pianuna Padana en aan de noordkant kijken we tegen de Alpen aan en zien het meer van Iseo.

Alvorens de heuvel te beklimmen liep ik 3x de straat uit en weer in om de fotografe de kans te geven een mooi plaatje te schieten. Daarna ging het omhoog. Op het hoogste punt een overhangende tak: optrekken, buikspieren, opdrukken en alles nog een keer. Terug passeer ik een Italiaan in een flitsend blauw trainingspak. Vol bewondering vraagt hij zich af waar ik mee bezig ben en er ontspint zich een levendig gesprek:

Italiaan: Che cosa stai facendo???

Niels: Mi sto allenando per il survivalrun di Steenbergen!

Italiaan: Che cos’è il survivalrun?

Niels: Survivalrun, corsa di sopravivenza, è uno degli sport più estremi e completi possibili agli esseri umani. Dove le persone che desiderano una cosa in più rispeto al triathlon trovano una nuova sfida. Il survivalrun è nato da un programma televisivo popolare chiamato “Survival of the Fittest”, alla fine degli anni ’80. Gente di diverse nazionalità hanno misurato le forze l’uno contro l’altro in queste specialità: corsa in discesa, mountainbiking, crosscountry ma anche negli ostacoli rampicanti e nelle corde. Il survivalrun, cosi com’è organizzato al giorno d’oggi nei Paesi Bassi e nel Belgio, unisce tutte queste abilità differenti in una gara. le gare uniscono 15 chilometri di corsa con circa 70 ostacoli, come l’ascensione nelle corde , il tiro con arco, il trasporto di pesi, il taglio della legna e il canoeing (fare canoa). La corsa non è sulle piste ma attraverso i boschi, le paludi, i prati e le acque.

Italiaan: Posso farlo anch’ io?

Niels: Certo, naturalmente!

Ik heb hem een inschrijfformulier voor Steenbergen gegeven, welke hij beloofde op de post te doen. Vervolgens probeerde hij opnieuw zich op te trekken aan de rekstok, maar omdat het weer niet lukte, wandelde hij moeizaam verder de heuvel op. Misschien had ik hem beter een inschrijfformulier van onze trainingsgroep kunnen geven…..

Meer foto’s vind je hier