Het weekend van 11 oktober begint goed voor Guido De Jong en Niels Koning a.k.a. De FITte Kreeften. Als training voor de 24 uurs Adventure Race in Bronckhorst hebben we ons ingeschreven voor een N8 Run, een orientatieloop in de nacht in Vorden, georganiseerd door Leo Slütter, (inmiddels oud) voorzitter SBN.
Het is even rijden richting Vorden maar dat is de survivaler natuurlijk wel gewend. Onderweg kunnen we genieten van een mooie file op de A1, o.a. dankzij de hevige regenval, dat belooft veel goeds. Met enige haast komen we om 19.00 aan in Vorden, de Briefing was net afgelopen dus we moesten het met een briefje doen met de regels. Het principe was ons al wel ongeveer duidelijk: Binnen 7 uur zoveel mogelijk CP’s (CheckPoints) vinden zonder gezien te worden op grote openbare wegen. Daarbij had de organisatie het nog wat leuker gemaakt door ons een goede hoofdlamp te verbieden en ons een klein leeslampje te geven.
Eenmaal klaar voor de strijd komen we erachter dat we al 4 minuten geleden gestart moesten zijn, OK dat begint goed! We beginnen met een kompaskoers door Vorden heen om uiteindelijk de stafkaarten op te halen. Bij het eerste punt zien we al veel teams aan het zoeken naar een CP rond een hotel, de eerste achterstand is alweer ingehaald. Helaas na een kwartier zoeken vindt niemand een CP, dan maar door en we komen bij Kasteel Vorden aan waar een man in ‘t donker ons een envelop met kaarten geeft. Gezien de regen en we nogal wat punten moesten uitrekenen en intekenen op de kaart keren wij ons tot het dichtbijzijnde cafe. Een drankje erin, CP’s omrekenen (de kaarten hadden andere schalen, gelukkig wist Guido hier goed mee om te gaan) & intekenen. Naar ons idee gingen we als tweede team weg, het donkere Bos van Vorden in.

Wederom als eerste een kompaskoers. We moesten op een punt aankomen waarbij het Kasteel van Vorden op 150 graden en de kerktoren op 280 stond. Na wat gepuzzel het punt gevonden midden in het weiland, toen een kompaskoers richting … Tja door een klein foutje met een omgedraaid kompas gingen wij de tegenovergestelde richting op. Goed hier kom je dan snel genoeg achter en dan kun je weer terug lopen. Vervolgens 2 CP’s gevonden en bij de derde alweer stoeien met het vinden van de juiste plek. De hevige regenval maakt ons al lekker nat en koud, de kleine lampjes maken het er ook niet beter op, deze blijken ook niet heel waterdicht te zijn! Waar zijn we aan begonnen…
Adventure Racen is vooral door blijven gaan en niet teveel nadenken, dus dat doen we dan maar! Gelukkig een langer stukje hardgelopen waardoor we weer wat warmer worden. We komen in een goede flow terecht, Niels leest kaart en Guido weet de CP’s goed te vinden, deze hangen namelijk veelal aan de achterzijde van bomen of palen waardoor je ze niet direct ziet, helemaal niet in het donker 😉
We gaan lekker door en vinden mooie punten, langs/door een maisveld gelopen, onder een spoorbrug, op een takje langs het water, een paaltje in een weiland, etc. Vorden is mooi, vooral in het donker! Inmiddels hebben we toch al aardig wat CP’s gevonden en zijn we flink op weg. Nog 6 CP’s te vinden die nogal uit elkaar liggen en nog een uurtje te gaan voor de deadline van 2.00 besluiten we toch een aantal CP’s links te laten liggen. We probeerde nog 2 puntjes te vinden in de buurt van de finish maar deze lieten zich slecht vinden en de tijd begon te dringen. Dan maar naar de finish.. de 1km die we hadden ingepland blijkt toch nog 2,5 km te zijn. Gelukkig halen we het op tijd om terug te komen bij de finish.

7 uur hardlopen, 25km, 20 CP’s, veel orientatie en lol verder genieten we van ons broodje gehaktbal met pindasaus en keren wij huiswaarts. De stand werd de dag erna bekend wegens de te verrekenen straftijden van ieder team, resultaat: Een EERSTE plek!
Volgende keer zijn we er weer bij, nu eerst op naar Bronckhorst.

Guido & Niels
De FITte Kreeften.