Traditioneel vindt op de eerste zondag van november de spectaculaire survivalrun Brugge-Damme-Brugge plaats. De eerste keer dat ik hier deelnam, was ook voor de organisatie de eerste keer dat ze deelnamen aan de SBN competitie. Voor mij was het dat jaar niet zo’n succes. De meest zware hindernissen en vele combi’s werden destijds in 1 wedstrijd gestopt, waardoor vele deelnemers voortijdig de strijd staakten (waaronder ondergetekende).
Het was al heel wat jaartjes geleden dat ik daar deelnam, maar nu vond ik het dan toch tijd om mijn prestatie van destijds recht te zetten. Inmiddels geen TSC’er, maar RUC’er, wat natuurlijk mijn poging om ditmaal met rode armband te finishen wel iets eenvoudiger zou moeten maken.
Zo kwam ik al op vrijdagavond met Keti en Jonathan naar West Vlaanderen, ruim op tijd om optimaal te acclimatiseren! De zaterdag brachten we door aan het strand van Blankenberge, waar we heerlijk uitwaaiden in stormachtige winden en nogal nat werden van de doorlopende regen die ochtend.
De zondagochtend begon droog. Bij de start kwamen we al direct een stevige delegatie van Fit-Zeist tegen, bestaande uit Janco, Rick, Alex, Tim en Johan. Ook Johan was met vrouw en kind al gaan acclimatiseren. Janco en Rick liepen de TSC run, waar Alex als recreant volgde. Johan en ik liepen de RUC run, waar Tim dan weer als recreant volgde.
Zoals gezegd begon de wedstrijd bij droog weer, maar dat werd anders… De eerste hindernissen richting Damme waren goed te doen, leuke variaties op de swingover en diverse touwbanen en netten. Zelfs het wentelteefje zat er in. Mooi dat wij die op de club goed hebben geoefend, want andere deelnemers wisten soms niet wat ze hier mee moesten. Nabij Damme begon het te regenen en dat hield niet meer op! Bij een temperatuur tussen de 5 en 8 graden was dat geen pretje. Het enige wat je kon doen was doorlopen en niet treuzelen bij hindernissen. We liepen dwars door het prachtige Damme waar ze een kraanhindernis over het water hadden gebouwd, even verderop was nog een soort van kraanhindernis op het dorpsplein en het boogschieten vond plaats op het kerkhof???
Vanuit Damme ging het weer richting Brugge, maar nu door akkers en door sloten, alsof de regen ons niet nat genoeg maakte. Onderweg nog diverse mooie hindernissen, alle van heel degelijke kwaliteit. Ik begon er aardigheid in te hebben telkens weer deelnemers te passeren in de hindernissen, een beetje wedstrijdervaring en techniektraining werpt wel zijn vruchten af.
Na nog een stammetje te hebben gehakt ging het naar de eindhindernis. Vooraf werd die als goed te doen ingeschat, maar na al die regen, waardoor ik toch wel een beetje afgekoeld was, werd het wel anders. Het gevoel was door de kou uit de armen en benen, dus na de slinger in het net, waarna we er onder het net door moesten, nam ik uitgebreid te tijd om de haken te bestuderen, waarmee het volgende deel moest worden volbracht. Aan de haken hing een touw, waar je een voetklem in kon zetten. Langzaam maar gestaag verplaatste ik de haken en kwam bij de volgende balk. Ik weet eigenlijk niet meer wat daar moest gebeuren, maar dat onderdeel ging ook wel goed.
Als toetje moesten we in een slurf van beneden naar bover kruipen. Het ding was van stof en hing verticaal. Daarbinnen was geen inklimtouw, dus je moest maar proberen je met je rug een voeten al afzettende omhoog te wringen… Geen idee hoe dat was geweest als het droog was en aan het begin van de wedstrijd zou zijn, maar zo aan het eind in al die nattigheid was dit onderdeel geen kattepis! De eerste keer lukte niet. De tweede keer wel, maar vraag me niet hoe!!! Sommige deelnemers, zoals Johan vonden dit zo’n mooi onderdeel dat ze hem 8 keer (acht keer) deden, maar het spreekwoord zegt achtmaal is scheepsrecht, en dat heeft Johan aangetoond.
Toen ik Brugge verliet waren Johan, Janco en ondergetekende met rode armband gefinisht. Over het lot van Rick, Alex en Tim hopen we dinsdagavond meer te horen!

Niels

ps. bij deze ook bewegende beelden, met verschillende hoofdpersonen uit bovenstaand verslag in beeld!
ps2. nog een mooi filmpje, waarin heel veel hindernissen goed in beeld komen. Let vooral op de eindhindernis, ook de snelste TSC’er had moeite met de zak en kon deze niet in 1x!