WAT IS SURVIVAL

Wat is een survivalrun

Aan het eind van de jaren ’80, ontwikkelde zich, mede door toedoen van het televisieprogramma Survival of the Fittest™, de zogenaamde survivalrun.

Een survivalrun is een hardloopwedstrijd waarin hindernissen genomen moeten worden, die een natuurlijk karakter hebben. Daarbij moet je denken aan een parcours over afstanden tussen de 7 en 18 kilometer door bossen, weilanden, zandduinen, moerassen, sloten, kanalen en rivieren. Onderweg worden de deelnemers geconfronteerd met verschillende hindernissen, die ook in overlevingssituaties kunnen voorkomen.

            

Touwbanen, boogschieten, doorhakken van boomstammen en het doorwaden van sloten (in combinatie met alle denkbare weersomstandigheden) vormen samen de ingrediënten van wellicht de zwaarste duursport, die er op dit moment bestaat. Een survivalrun is niet alleen een wedstrijd tegen andere atleten, maar veel meer een wedstrijd tussen de natuur en jezelf.
De sport vergt dus uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en behendigheid van de beoefenaars. De hindernissen kennen tegenwoordig een steeds hogere moeilijksheidsgraad, waarvoor klimtechnieken zijn vereist. Ongetraind deelnemen aan een survivalrun is dan ook af te raden.

Nog wat oude beeldarchieven van een van de oudste survivalrun uit 1992, zie pagina van Survival Beltrum

Tegenwoordig onderverdeeld in 4 wedstrijdcircuits volwassen en jeugd.
Lange Survivalrun (voormalig TSC)
Middellange Survivalrun (voormalig RUC)
Korte Survivalrun (voormalig BSC)
Jeugd Survival Circuit (JSC)

Zie meer op survivalbond website

Laatst bijgewerkt: 13-10-2016